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January 27, 2022 

Japanese Bankers Association 

Comments on the International Accounting Standard Board’s Request for Information 

Post-implementation Review of IFRS 9 - Classification and Measurement 

The Japanese Bankers Association (the “JBA”)1 is pleased to provide comments on the Request for 

Information Post-implementation Review of IFRS 9 – Classification and Measurement published by 

the International Accounting Standards Board (the “IASB”). 

We hope that our comments will contribute to your further discussions. 

Responses to specific questions 

Question 1–Classification and measurement 

Do the classification and measurement requirements in IFRS 9: 

(a) enable an entity to align the measurement of financial assets with the cash flow characteristics

of the assets and how the entity expects to manage them? Why or why not?

(b) result in an entity providing useful information to the users of the financial statements about the

amount, timing and uncertainty of future cash flows? Why or why not?

(Comment) 

(a) We do not consider that these requirements enable such an alignment.

(b) We do not consider that these requirements result in an entity providing useful information to

investors.

(Rationale) 

One of the core activities of financial institutions is asset and liability management (ALM) which is 

not intended to make short-term profits. As interest rates and stock prices are inversely correlated, the 

1 The Japanese Bankers Association is an organization that represents the banking industry in Japan. Its 

members are banks and bank holding companies operating in Japan. 
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ALM portfolios of Japanese financial institutions may include interest rate products (e.g. fixed 

income) and equity products (e.g. equity index funds).   

Under IAS 39, both of these instruments were classified as available-for-sale securities, and unrealised 

gains or losses at period-end could be recognised in other comprehensive income (OCI). Under IFRS 

9, interest rate products (e.g. fixed income) are designated at fair value through other comprehensive 

income (FVOCI) and unrealised gains or losses at period-end can be recognised in OCI consistent 

with IAS 39. However, under IFRS 9, most stock investment trusts are designated at fair value through 

profit or loss (FVPL) and unrealised gains or losses at period-end are recognised in profit or loss, 

because they are classified as debt instruments2 and do not meet the solely payments of principal and 

interest (SPPI) test. As a result, changes in the fair value of financial instruments held for ALM 

purposes occurring during the period are divided into OCI and profit or loss. Therefore, the 

performance of ALM activity will not be appropriately reflected in the financial statements. 

Since stock investment trusts held in the ALM portfolio would increase the volatility in profit or loss 

because they are designated at FVPL and unrealised gains or losses will be recognised in profit or loss, 

it would be difficult for financial institutions to continue holding such investment trusts for risk 

management and other purposes. This may, in turn, trigger a decline in stock prices across the stock 

markets. Therefore, this treatment is one of the issues Japanese financial institutions take into account 

when considering whether to apply IFRS.   

Essentially, so long as a financial instrument is not held for trading (i.e. not held to make short-term 

profits), recognising unrealised gains or losses at period-end in profit or loss does not result in an 

appropriate presentation of operating results and thus is unlikely to provide useful information to 

investors.     

We request the IASB to consider allowing all financial instruments held in the ALM portfolio that is 

not intended to make short-term profits to be designated at FVOCI.   

 

Question 3–Contractual cash flow characteristics 

(a) Is the cash flow characteristics assessment working as the Board intended? Why or why not? 

Please explain whether requiring entities to classify and measure a financial asset considering 

the asset’s cash flow characteristics achieves the Board’s objective of entities providing users 

of financial statements with useful information about the amount, timing and uncertainty of 

future cash flows. 

If, in your view, useful information could be provided about a financial asset with cash flows 

that are not SPPI applying IFRS 9 (that is, an asset that is required to be measured at fair value 

                                                   
2 Refer to the JBA’s “Comments on the Discussion Paper Financial Instruments with Characteristics of 

Equity issued by the International Accounting Standards Board (“IASB”)” of December 28, 2018.  

https://www.zenginkyo.or.jp/fileadmin/res/abstract/opinion/opinion301238.pdf 

https://www.zenginkyo.or.jp/fileadmin/res/abstract/opinion/opinion301238.pdf
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through profit or loss applying IFRS 9) by applying a different measurement approach (that is, 

using amortised cost or fair value through OCI) please explain: 

(i) why the asset is required to be measured at fair value through profit or loss (that is, why, 

applying IFRS 9, the entity concludes that the asset has cash flows that are not SPPI). 

(ii) which measurement approach you think could provide useful information about the asset 

and why, including an explanation of how that approach would apply. For example, please 

explain how you would apply the amortised cost measurement requirements to the asset 

(in particular, if cash flows are subject to variability other than credit risk). (See Section 7 

for more questions about applying the effective interest method.) 

 

(Comment) 

(a) We believe that the assessment is not working as the IASB intended. 

 

(Rationale) 

Since, as a result of the cash flow characteristics assessment, investments that are not intended to make 

short-term profits are designated at FVPL, it does not appropriately represent operating results.  

 

(1) Stock investment trusts held for the ALM purpose 

As commented in our response to Question 1, stock investment trusts are classified as debt 

instruments but do not meet the SPPI test (contractual cash flows that are solely payments of 

principal and interest on the principal amount outstanding) as they are composed of equities, and 

therefore are designated at FVPL. Recognising in profit or loss period-end unrealised gains or losses 

on financial instruments that are not held for making short-term profits does not appropriately 

represent an entity’s operating results. To address this issue, the IASB should allow such stock 

investment trusts to be designated at FVOCI by reviewing the SPPI criterion or by focusing on the 

requirement to classify and measure financial assets based on the business model test.  

 

 

(2) Investments in private equity funds, etc. 

Similarly to the case referred to in (1) above, investments in private equity funds, etc. are designated 

at FVPL because, while their legal form is stock, they are classified as debt instruments but do not 

meet the SPPI test as they are composed of stock.  

Financial institutions invest in private equity funds with the intention of making a long-term 

investment to support the growth of investees. If such investments are designated at FVPL and are 

required to make short-term profits, it will undermine the benefits of long-term investments and 

will make it difficult for investors to, for example, firmly provide hands-on support for the long-
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term growth of investees. To address this issue, the OCI option should at least be applied to 

investments in private equity funds, etc. However, such a solution is impractical given the definition 

of debt instruments. The IASB therefore should consider revising IFRS 9 to include some of such 

financial instruments in the scope of application of the OCI option.       

 

(Supplementary comment) Theoretical analysis for expanding the scope of application of the OCI 

option 

 Due to the existence of structured products (e.g. compound financial instruments), it would be 

difficult to allow the application of the OCI option to all debt instruments that do not meet the 

SPPI test and thus are designated as FVPL. Nevertheless, those debt instruments that are 

evidently similar to equity products should qualify for the application of the OCI option. 

 Specifically, allowing reporting entities to elect the OCI option for those “financial instruments 

that meet the definition of a financial liability but are deemed as equity” (puttable instrument)3 

would ensure relevance (paragraphs 2.6 to 2.10 of the Conceptual Framework for Financial 

Reporting (“Conceptual Framework”)) and faithful representation (para. 2.12-2.19 of the 

Conceptual Framework).  

 As stated in paragraphs BC7 and BC70 of IAS 32, mutual funds and investments in co-

operatives are deemed to be largely equivalent to ordinary shares for accounting purposes. By 

applying the accounting treatment similar to ordinary shares (equity instruments) to such 

investments, entities will be able to separately identify investment trusts for making short-term 

profits and those held for ALM purposes. This would ensure “relevance” (“relevant financial 

information is capable of making a difference in the decisions made by users.”) and “faithful 

representation” (“includes all information necessary for a user to understand the phenomenon 

being depicted”). 

 When developing the Conceptual Framework, the IASB introduced the concepts of “long-term 

investment” (paragraphs BC0.34-0.36) and “long-term investment as a business activity” 

(paragraphs BC0.37-0.39), indicating its direction to incorporate the concept of long-term 

investment in developing the standards. From this viewpoint, recognising in profit or loss 

short-term fair value changes on investments, etc. that are intended to provide a long-term 

support for the growth of investees would not achieve “faithful representation.” However, 

applying the OCI option would help entities to provide “relevant” information.    

 

Question 4–Equity instruments and other comprehensive income 

(a) Is the option to present fair value changes on investments in equity instruments in OCI working 

as the Board intended? Why or why not? 

                                                   
3 IFRS 9 specifies in paragraph BC5.21 that puttable instruments do not meet the definition of an equity 

instrument. 
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Please explain whether the information about investments in equity instruments prepared 

applying IFRS 9 is useful to users of financial statements (considering both (i) equity 

instruments measured at fair value through profit and loss; and (ii) equity instruments to which 

the OCI presentation option has been applied). 

For equity instruments to which the OCI presentation option has been applied, please explain 

whether information about those investments is useful considering the types of investments 

for which the Board intended the option to apply, the prohibition from recycling gains and 

losses on disposal and the disclosures required by IFRS 7. 

(b) For what equity instruments do entities elect to present fair value changes in OCI? 

Please explain the characteristics of these equity instruments, an entity’s reason for choosing 

to use the option for those instruments, and what proportion of the entity’s equity investment 

portfolio comprises those instruments. 

(c) Are there any unexpected effects arising from the option to present fair value changes on 

investments in equity instruments in OCI? How significant are these effects? 

Please explain whether the requirements introduced by IFRS 9 had any effects on entities’ 

investment decisions. If yes, why, how and to what extent? Please provide any available 

evidence supporting your response which will enable the Board to understand the context and 

significance of the effects. 

In responding to (a)–(c), please include information about recycling of gains and losses (see 

Spotlight 4). 

 

(Comment) 

(a) We support the OCI presentation option in that applying the option enables the same accounting 

treatment as the one applied to available-for-sale securities under IAS 39. We however do not 

support the prohibition of recycling when the option has been applied.   

 

(Rationale) 

We consider that applying recycling to those equity instruments that are not held for trading but are 

held for the long term will enhance the relevance of profit or loss that represents an entity’s 

performance.  

Requiring recycling of all OCI items without exception is a consensus view of all Japanese entities as 

detailed in the comment letter of the Accounting Standards Board of Japan (“ASBJ”) submitted to the 

European Financial Reporting Advisory Group (“EFRAG”) regarding the Discussion Paper Equity 
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Instruments - Impairment and Recycling.4 

 

(Comment) 

(b) Japanese financial institutions apply the OCI presentation option to all equity instruments except 

for those equities held for trading. They hold such equities for cross-shareholding purposes, such 

as to strengthen the relationship with customers.    

 

(c) Compared to IAS 39, there are no unexpected effects. However, investment trusts and other 

investments in funds for which unrealised gains or losses at period-end were recognised in OCI 

under IAS 39 are now designated at FVPL under IFRS 9, giving rise to unintended profit or loss 

and thereby increasing the volatility in changes in profit or loss.    

 

(End) 

                                                   
4 https://www.asb.or.jp/en/wp-content/uploads/20180523-01_e.pdf 

https://www.asb.or.jp/en/wp-content/uploads/20180523-01_e.pdf

