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Japanese Bankers Association 

 

Comments on the International Accounting Standards Board’s Exposure Draft 
International Tax Reform—Pillar Two Model Rules 

 

The Japanese Bankers Association (the “JBA”)1 is pleased to provide comments on the Exposure 

Draft International Tax Reform—Pillar Two Model Rules (the “ED”) published by the International 

Accounting Standards Board (the “IASB”). 

 

The JBA appreciates the work of the IASB and this public consultation and would like to express our 

views on several issues related to the disclosure requirements. 

 

Answers to specific questions 

Question 2—Disclosure (paragraphs 88B–88C) 

The IASB proposes that, in periods in which Pillar Two legis lation is enacted or substantively 

enacted, but not yet in effect, an entity disclose for the current period only:  

(a)   information about such legis lation enacted or substantively enacted in jurisdictions in 

which the entity operates.  

(b)   the jurisdictions in which the entity’s average effective tax rate (calculated as specified in 

paragraph 86 of IAS 12) for the current period is below 15%. The entity would also 

disclose the accounting profit and tax expense (income) for these jurisdictions in aggregate, 

as well as the resulting weighted average effective tax rate.  

(c)   whether assessments the entity has made in preparing to comply with Pillar Two legislation 

indicate that there are jurisdictions:  

(i)   identif ied in applying the proposed requirement in (b) but in relation to which the 

entity might not be exposed to paying Pillar Two income taxes; or  
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(ii)   not identified in applying the proposed requirement in (b) but in relation to which 

the entity might be exposed to paying Pillar Two income taxes.  

The IASB also proposes that, in periods in which Pillar Two legislation is in effect, an entity 

disclose separately its current tax expense (income) related to Pillar Two income taxes.  

Paragraphs BC18–BC25 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this 

proposal.  

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, please 

explain what you would suggest instead and why.  

 

1. Disclosure in periods in which Pillar Two legislation is enacted or substantively enacted, but 

not yet in effect  

a. Objection to disclosure requirements 

 

The JBA requests that the IASB remove the requirement to disclose the jurisdictions in which the 

entity’s average effective tax rate for the current period is below 15% from the ED. In the JBA’s 

view, the disclosure would not provide useful information to users of financial statements, could 

be misleading to users and will likely to result in additional costs for the preparers. 

 

The purpose of the disclosure of such jurisdictions is to provide useful information to users of 

financial statements for estimating future top-up tax. In periods before Pillar Two legis lation was 

in effect, taking into consideration the possibility that tax systems may be revised in each 

jurisdiction or the entity may change its tax strategy, the entity’s average effective tax rate and the 

basis for its calculation are not useful for estimating future top-up tax. Our concern is that such 

information may mislead the users of financial statements. In addition, in light of the fact that IAS 

12 does not require disclosure of jurisdiction-specific information and top-up taxes are calculated 

based on model-specific complex calculations, additional signif icant costs may be incurred for 

disclosure in periods before Pillar Two legislation is in effect. 

 

b. Clarification of the calculation of tax rates for each jurisdiction 

 

If the requirements regarding disclosure mentioned above should not be removed from the ED, we 

request the IASB to clarify that disclosure is not required in the following case: 

 when the total amount of taxes is calculated, as is the case in Japan, based on the 

worldwide income of the entity, and 

 if the entity’s average effective tax rate is 15% or more as a result of adding the 

additional tax payments in the home country to the tax amount paid by foreign branches. 
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In Japan, tax payments are calculated based on aggregated worldwide income. This means that 

even if a foreign branch is located in a jurisdiction with a statutory effective tax rate of less than 

15%, the difference between the effective tax rate in Japan and that of the foreign jurisdiction will 

be taxed in Japan. In such a case, it would be appropriate to determine whether disclosure is 

required or not based on whether the entity’s average effective tax rate is above or below 15%, 

after considering tax payments in the home country (allocated to each jurisdiction). 

 

However, the ED only states that the tax rate of an entity shall be based on the calculation of the 

“average effective tax rate” as defined in paragraph 86 of IAS 12, and the provision does not 

define the detailed calculation method. Therefore, if an entity interprets the requirement to mean 

that the entity’s average effective tax rate shall be calculated based only on taxes paid by foreign 

branches, the entity may disclose the tax rate and expense even though it is not actually required to 

do so. As a result, disclosure may deviate signif icantly from the actual situation in Japan, which 

may be misleading to users of financial statements.  

 

2. Separate disclosure of current tax expense (income) for periods in which Pillar Two 

legislation is in effect 

 

We believe that the separate disclosure of current tax expense (income) for periods in which Pillar  

Two legis lation is in effect is of little signif icance in terms of its relevance for the purpose of 

introducing the Pillar Two model rule and its usefulness in providing information to investors, and 

therefore, considering the cost of disclosure, we request that the IASB remove the requirement 

from the proposed ED. 

 

The purpose of the Pillar Two model rule is to ensure that large multinational groups pay a 

minimum amount of tax on income arising in each jurisdiction in which they operate. This purpose 

will be achieved when the Pillar Two model legis lation comes into effect in each jurisdiction and is  

therefore irrelevant to disclosing the breakdown of tax expense (income) after it comes into effect. 

 

From the perspective of investors, information on the future impact of Pillar Two legislation may 

be useful to some extent before the Pillar Two legis lation comes into effect if its impact could be 

estimated. On the other hand, the usefulness of information on the impact of the Pillar Two model 

after the legislation comes into effect is not considered to be high and is not commensurate with 

the cost of disclosure in practice, including the time required to gather the information, the effort 

required to prepare the disclosure and the cost of auditor review. 

(End) 


